De intrede: hoe pak je het aan? | Momenten
blog

De intrede: hoe pak je het aan?

Je huwelijksceremonie voorbereiden is super spannend, maar het is ook hard werken, want er komt van alles bij kijken waar je misschien nog niet eerder bij had stilgestaan. De intrede, bijvoorbeeld.

Een paar weken voor jullie huwelijk is het tijd om de finale liedjeskeuze voor de ceremonie vast te leggen. Omdat we regelmatig van koppels horen dat die keuze niet zo evident is, kan je gratis een inspiratiebox downloaden op onze website: een soort gezelschapsspel dat je met je partner kan spelen om zo de liedjes te vinden die het beste passen bij jullie verhaal. Zeker het proberen waard. Wie weet komen er onverwacht verrassende weetjes van elkaar naar boven.

Wanneer je ongeveer weet welke liedjes je wil laten horen tijdens de ceremonie, is het tijd om beslissingen te nemen. Hoe ga je de intrede aanpakken? Met welk liedje? En wat moet wanneer starten? Want ... de grote opener van jullie huwelijksdag, die moet wel direct goed zitten.

De gouden regel

De intrede in de kerk of zaal is één van de meest magische momenten van de hele ceremonie. Alle gasten zitten klaar en wachten op hét moment dat het koppel naar voor wandelt. Sowieso is er één raad die we aan elk van onze koppels geven als het op de intrede aankomt: ga voor rustig en romantisch. Niet te snel, maar ook niet te traag en bovenal: het kan niet zeemzoeterig genoeg zijn, niet klef genoeg zijn ...

Wij. Willen. Traantjes. Al van bij het begin.

How Long Will I Love You
Ellie Goulding
Beluister dit fragment op sfeermomenten.be/de-intrede-hoe-pak-je-het-aan

En dan is er nog de meest gestelde vraag: "hoeveel liedjes moeten we voorzien voor de intrede?" Simpel: ééntje. Enkel dat éne liedje dat jullie vinden passen. En daar gaan wij mee aan de slag.

Zo verloopt de intrede

Stap 1: geen muziek bij de gasten

Bij het binnenkomen van de gasten spelen we geen muziek. Mensen hebben daar maar weinig aan, die willen vooral een mooi plekje in de zaal en zijn op dat moment bezig met zichzelf en met het rechttrekken van hun outfit voor de fotograaf. Dan live muziek brengen, zou weinig bijdragen aan de ervaring. Daarom doen we dit niet.

Stap 2: instrumentaal voor suite en bruidegom

Van zodra de suite naar voor begint te wandelen, zetten we jullie intredenummer in. We spelen de begeleiding én de zanglijn instrumentaal op de piano, zonder dat erbij gezongen wordt. Ook de bruidegom wandelt op dat moment naar voor.

Duurt de suite wat langer, geen probleem, wij blijven verder spelen tot het moment dat we een teken krijgen van de ceremoniemeester, wedding planner of pastoor dat de bruid klaar staat. En dat teken is erg belangrijk, want van zodra de suite binnenkomt, gaan meestal alle mensen rechtstaan, waardoor wij - zittend achter onze piano - niet meer zien wat er allemaal gebeurt.

Stap 3: zingen bij de bruid

En dan, op het moment dat de bruidegom vooraan staat en de gasten aan het einde van het gangpad een prachtig wit trouwkleed zien verschijnen, gaan we over in zang. De bruid wandelt zachtjes, maar stralend, naar voor. Van zodra wij beginnen te zingen, merken alle gasten meteen dat het eindelijk zover is.

Stap 4: mooi afronden

Pas wanneer jullie samen vooraan staan, werken we het nummer op een mooie manier af. Alsof het nummer altijd al zo heeft geklonken. Eén van de vele voordelen van muziek die live wordt gespeeld.

Dus ... één

Wanneer je de intrede zo invult, krijg je een mooie opbouw. Daarom werken we bij Momenten altijd op deze manier. We kijken en luisteren goed naar wat er op het moment zelf gebeurt en spelen daarop in: we blijven instrumentaal doorgaan tot iedereen vooraan op z’n plaats zit en houden de verrassing van de zang tot het moment dat de bruid haar verschijning maakt.

Heel soms ontvangen we toch een mailtje van een koppel dat het advies kreeg om twee liedjes te voorzien: eentje voor de suite en de bruidegom en een ander voor de intrede van de bruid. Beeld je in: de suite en bruidegom komen naar voor, dus we zetten het eerste nummer in. We zingen vol overgave, tot we plotsklaps midden het refrein merken dat iedereen reeds vooraan staat en ook de bruid al aan het gangpad staat. Op dat moment moet er snel gewisseld worden. Zonder dat we het ene nummer kunnen afwerken, moeten we plots springen naar een andere melodie, alsof je van radiozender verandert in je wagen. Op die manier gaan beide nummers een beetje verloren en dat is erg jammer. Kies daarom één weloverwogen nummer dat als opener van jullie ceremonie mag weerklinken en wij zorgen voor de rest.

Meer tips over liedjes tijdens de ceremonie? Lees dan onze blog over wanneer je best live muziek voorziet of welke muziek past bij een ceremonie. Of stuur ons een mailtje, dan nodigen we je graag uit voor een kennismakingsgesprek om te kijken hoe we jullie huwelijk van onvergetelijke muziek kunnen voorzien.

Ga je binnenkort trouwen?

Denk dan ook zeker eens na over live muziek tijdens je ceremonie, receptie, avondfeest of openingsdans. Momenten helpt je graag in je zoektocht, ook als je meer zoekt dan enkel piano en zang.

Wil je graag weten hoe we je verder kunnen helpen of welke formules we je kunnen aanbieden? Dan nodigen we jullie graag uit in de Double Eight STUDIO in Oostakker voor een leuk muzikaal gesprek.

Neem contact op of lees hoe we te werk gaan.