Wanneer live muziek voorzien in een ceremonie? | Momenten
blog

Wanneer live muziek voorzien in een ceremonie?

De vraag die ons het vaakst wordt gesteld door de koppels waarmee we samenzitten, is: "op welke momenten in de ceremonie past er live muziek?" Geen onbelangrijke vraag natuurlijk, aangezien je op zoek gaat naar een balans tussen wat traditie is en hoe je de dag zelf wil invullen.

Veel hangt af van het type bruiloft. Ga je trouwen voor de kerk of kies je voor een ander soort ceremonie? Afhankelijk van die keuze zijn er meer of minder ongeschreven regeltjes over waar muziek een plaats kan krijgen.

Bij Momenten mag je steeds zelf bepalen wanneer je muziek wil én welke liedjes er gespeeld worden. Geen vaste lijst waaruit je moet kiezen: jullie Moment, jullie nummers.

 

Aan iedereen die een wedding singer overweegt: niet twijfelen! Gewoon contact opnemen met Momenten! Andy begrijpt je, wil je écht helpen en het goed doen. Een welgemeende dank je wel!

Andy, je legde er je ziel in. Naast je kwaliteiten als zanger en muzikant ben je ook een heel joviaal persoon. Het was heel fijn je te leren kennen!

Mariet & Wim

Trouwen voor de kerk?

Veel koppels kiezen er nog steeds voor om te trouwen voor de kerk. Sommigen uit overtuiging, anderen voor de statige uitstraling van het vaak imposante gebouw. Hoe dan ook, een kerkelijk huwelijk volgt meestal een vaste structuur en dan heeft (in de meeste gevallen) de muziek een specifieke plaats, zoals je hieronder kan zien.

Muziek spelen vóór de ceremonie begint, wordt niet zo vaak gedaan. Hierdoor valt het eerste nummer dus samen met de intrede.

De intrede van de bruid

Iedereen heeft een plekje gevonden en de bruidegom staat klaar met de volledige suite. De muzikant zet het door jullie gekozen nummer instrumentaal in en je voelt de spanning voor de ceremonie stijgen. Wanneer ook de bruid haar intrede maakt, start de zang. Zo heb je een mooie opbouw die de mensen direct meeneemt in jullie verhaal. Nummers die hier vaak worden gekozen zijn 'A Thousand Years' van Christina Perri en 'How Long Will I Love You' van Ellie Goulding. Staat de bruidegom iets sneller dan voorzien aan het altaar, of laat de bruid iets langer op zich wachten? Geen probleem, want dat is het voordeel van live muziek. Dan spelen we daar vlot op in.

De eerste lezing

Na de intrede volgen de verwelkoming en een paar vaste elementen in de ceremonie tot aan de eerste lezing. Wanneer vrienden of familie jullie hebben toegesproken is er opnieuw ruimte voor muziek. Onze tip is om hier het liedje te kiezen waaraan jullie het meeste belang hechten. Dit is namelijk hét moment bij uitstek waar iedereen luistert naar de muziek en de boodschap die jullie er mee willen geven. De zanger vertelt met zijn muziek letterlijk jullie verhaal en ongetwijfeld vloeien er enkele traantjes.

Gedurende de ceremonie zijn er nog een paar vaste momenten waarop meestal muziek wordt gekozen: het ondertekenen van het huwelijksregister, de offerande en als laatste de communie. Hier heeft de muziek vaak een ondersteunende, maar toch wel erg belangrijke rol. Beeld je in hoe gênant het zou zijn als het ondertekenen van de trouwakte wat langer duurt dan het liedje op de cd, waarbij vervolgens iedereen twee minuten in doodse stilte wacht tot de ceremonie weer verder gaat. Erg vervelend ...

De uittrede

Wanneer de ceremonie is afgerond en jullie je formeel meneer en mevrouw mogen noemen, is het tijd voor de uittrede ... op jullie favoriete muziek. Ga hier voor een opgewekt nummer. Jullie hebben namelijk iets te vieren, toch? Dan is 'Firestone' van Kygo of 'Can't Stop The Feeling!' van Justin Timberlake zeker geen slechte keuze.

Firestone
Kygo
Beluister dit fragment op sfeermomenten.be/wanneer-live-muziek-voorzien-in-een-ceremonie

Of een andere ceremonie?

Wie ervoor kiest om zelf een ceremonie te organiseren, heeft heel wat meer vrijheid. Ceremoniesprekers hanteren namelijk geen vast stramien, maar hebben elk een eigen manier en stijl, die ze met veel plezier aanpassen aan jullie wensen.

Die vrijheid heeft ook tot gevolg dat ons overzicht voor niet-kerkelijke ceremonieën er helemaal anders uitziet en er geen vaste momenten voor muziek zijn aangegeven. Overleg dus goed met jullie ceremoniespreker wat jullie willen en dan maken we samen een leuk muzikaal draaiboek, dat perfect aansluit bij wat jij en je soon to be husband / wife graag horen.

De opbouw en het gevoel bij de intrede en de uittrede kunnen uiteraard wel dezelfde zijn als bij een kerkelijk huwelijk.

Muziek heeft bij dit soort plechtigheden vaak een iets prominentere rol. De gekozen nummers maken niet alleen deel uit van het algemene verhaal dat door de ceremoniespreker wordt verteld, maar zorgen ook voor een leuke afwisseling. Het geeft je gasten even de tijd om alles wat gezegd is te laten doordringen. Je kiest niet voor niets de nummers die voor jou en je partner het belangrijkste zijn.

Ga je binnenkort trouwen?

Denk dan ook zeker eens na over live muziek tijdens je ceremonie, receptie, avondfeest of openingsdans. Momenten helpt je graag in je zoektocht, ook als je meer zoekt dan enkel piano en zang.

Wil je graag weten hoe we je verder kunnen helpen of welke formules we je kunnen aanbieden? Dan nodigen we jullie graag uit in de Double Eight STUDIO in Oostakker voor een leuk muzikaal gesprek.

Neem contact op of lees hoe we te werk gaan.